Gemmare verloskunde, wij bevallen.
Onze praktijk Zwangerschap De bevaling Na de bevalling Mamma Cafe Actueel
.
Borst- of flesvoeding?
.
Kraambed
KNOV keurmerk

Borstvoeding of flesvoeding?

Borstvoeding
Wij vinden het belangrijk dat vrouwen de kans krijgen borstvoeding te geven. Wij hebben voldoende kennis en hulpmiddelen ter beschikking om dit te ondersteunen. Het is de basis voor een gezonde start en het is raadzaam om het eerste half jaar volledige borstvoeding te geven. Juist omdat we het zo belangrijk vinden dat de borstvoeding daadwerkelijk slaagt bij moeders die graag borstvoeding willen geven, zijn we d.m.v. bijscholing en veel oefening gecertificeert. 
Op meerdere momenten in de zwangerschap word je door ons geinformeerd over o.a. de voor- en nadelen van borstvoeding, maar ook over de praktische zaken rond de borstvoeding. Bovendien krijg je de mogelijkheid aangeboden om via deze website informatiefolders te downloaden. 

De positieve kanten aan borstvoeding:
Jullie baby wordt door de borstvoeding goed beschermd tegen maag- , darm-  en luchtweginfecties door afweerstoffen die in de borstvoeding voorkomen. Tegenwoordig zie je veel eczeem. De kans om dit te ontwikkelen kan je verkleinen door het geven van borstvoeding.

Borstvoeding is verder compleet. Het is precies afgestemd op de behoeften van je baby. Het bevat alle noodzakelijke voedingsstoffen die het in de eerste zes maanden nodig heeft. Bovendien blijft het daarna in combinatie met vast voedsel nog lange tijd een belangrijke voedingsbron. De kans op overgewicht op een latere leeftijd lijkt verkleind te worden.

Het zuigen aan de borst geeft een goede kaakontwikkeling, een goede ontwikkeling van het gebit en cariëspreventie.

Moedermelk is makkelijk: altijd beschikbaar, op temperatuur, kan niet bederven en het geeft geen afval. Bovendien vindt een baby bijna altijd ontspanning aan de borst.

Als je borstvoeding wilt gaan geven, hoef je geen flesvoeding in huis te halen. De baby heeft de eerste dagen voldoende reserves en na een paar dagen is de borstvoeding op gang. Borstvoeding gaat meestal niet helemaal vanzelf. Je hebt hier vaak wat hulp bij nodig. Daarom krijg je in de eerste week na de bevalling begeleiding van de kraamverzorgster en je verloskundige.

Omstreeks de 35e week van je zwangerschap krijg je een consult aangeboden bij de lactatiekundige in het Mammacafé. Dit consult is geheel gratis. Een afspraak hiervoor wordt gemaakt via de assistentes.

Veel informatie kun je ook vinden op www.borstvoeding.com en www.borstvoeding.nl  

Veel vrouwen willen stoppen als ze weer moeten gaan werken. De werkgever is verplicht om je tijd en ruimte te geven om te kolven. Dit is wettelijk vastgelegd. Wil je hier meer informatie over kijk dan op www.swz.nl.

Voorlichting / Folders
Verschillende voorlichtingsfolders, ons borstvoedingsbeleid en de algemene voorlichtingsfolder zijn via deze site als Pdf bestand te downloaden.


Nuttige adressen:

Freelance lactatiekundigein Almelo:
Mevr. E Boonstra
Tel 0546-491114
www.praktijkvoorborstvoedingalmelo.nl

Locatie ZGT Almelo:
Mevr. A Mulder (kraam- en zuigelingenafdeling)
Lactatiekundige IBCLC
Tel 0546-693553 of 06-20705391

Lactatiekundigen van Naviva:
Tel: 088-7777680

Vereniging Borstvoeding Natuurlijk (landelijk adres)
Postbus 119
3960 BC Wijk bij Duurstede
Tel 0343-576626
Telefoonnummers van contactpersonen in de regio kan je vinden op
www.borstvoedingnatuurlijk.nl/ 

La leche League
Postbus 212
4300 AE Zierikzee
Tel 0111-413189
www.lalecheleague.nl 

Nederlandse vereniging van Lactatiekundigen
Postbus 5243
2701 GE Zoetermeer
tel 0900-5228284
www.nvlborstvoeding.nl 
 
Flesvoeding
Dit is een goed alternatief als je geen borstvoeding wilt of kunt geven. Wanneer er allergieën in de familie voorkomen is het belangrijk om met hypoallergene flesvoeding te starten. Dit om de darmen van de baby zo min mogelijk te belasten. Dit zullen wij met jou bespreken tijdens de controles. Het is verstandig om vanaf 37 weken zwangerschap flesvoeding en flesjes in huis te halen. Alle voedingen, in Nederland verkrijgbaar, voldoen aan de wettelijke normen.Lactatiekundige in Mammacafé
Elke zwangere die borstvoeding wil gaan geven, krijgt omstreeks de 35e week van de zwangerschap een gratis consult aangeboden bij de lactatiekundige van Naviva in het Mammacafé. Via de assistente wordt hiervoor een afspraak gemaakt.
Ook na de bevalling ben je altijd welkom in het café voor een gratis consult bij de lactatiekundige als je vragen hebt over de borstvoeding!
Dit kan voor iedereen, dus ook als je niet bevallen bent in onze praktijk en ook als je een andere kraamzorgorganisatie hebt gehad dan Naviva!


In Ziekenhuis Groep Twente, locatie Almelo, wordt elke maand een voorlichtingsbijeenkomst georganiseerd over het geven van borstvoeding.
De data voor de borstvoedingscursussen kun je navragen bij de assistentes.
Medicijnen en borstvoeding
Sommige medicijnen kunnen in de moedermelk terechtkomen en zo de baby bereiken. Sommige medicijnen kunnen schadelijk zijn voor je kindje. Zorg dat je goed geïnformeerd bent alvorens medicijnen te gebruiken!