Gemmare verloskunde, wij bevallen.
Onze praktijk Zwangerschap De bevaling Na de bevalling Mamma Cafe Actueel
.
Borst- of flesvoeding?
.
Bevalling
KNOV keurmerk

Voorbereidingen op de bevalling

Algemeen
Wij begeleiden zowel de thuis- als de poliklinische bevalling wanneer deze plaats vindt tussen de 37 en 42 weken van je zwangerschap. Voor zowel de thuis- als de poliklinische bevalling gelden dezelfde voorbereidingen.

Huisbezoek
Wanneer je voor de eerste keer gaat bevallen, komen wij rond de 36e week van je zwangerschap bij je thuis. Tijdens dit huisbezoek wordt ondermeer beoordeeld of jouw thuissituatie geschikt is voor een veilige bevalling en kraamperiode. Ook wordt dan je geboorteplan besproken.

Locatie van de kamer
Meestal zal je bevallen in je eigen slaapkamer. Soms, bijvoorbeeld bij een steile- of een draaitrap, bij overgewicht (zwanger gewicht meer dan 100 kg.) en bij bevallen op de tweede etage, is dit niet mogelijk. Dit, doordat je bij calamiteiten dan niet vlot naar beneden (ziekenhuis) vervoerd kan worden. Plaats dan een bed op de beneden verdieping. Is dit niet mogelijk dan zou je voor een poliklinische bevalling kunnen kiezen. Wanneer je twijfelt of jouw slaapkamer geschikt is, dan kan je natuurlijk altijd met ons overleggen.

Locatie op bed
Tijdens de bevalling kan je het beste aan de linkerzijde van het bed liggen (gezien,vanaf het voeteneinde), zodat wij rechts naast je kunnen staan om je te helpen. Zorg daarom voor voldoende ruimte aan de linkerzijde van het bed (denk ook aan schuine wanden). Het is dus geen probleem wanneer aan de rechterzijde van het bed geen ruimte is (bijv. wanneer het bed met de rechterzijde tegen de muur staat.)

Om de bevalling goed te kunnen begeleiden moet je bed minimaal 80 cm hoog zijn, gemeten vanaf de bovenkant van het matras tot op de grond. Het bed is te verhogen door bijvoorbeeld klossen (te huur bij de Thuiszorg) of limonade- / bierkratjes.
Soort bed
Bevallen op een waterbed is niet mogelijk. Dit omdat voor een bevalling soms een relatiefvaste ondergrond noodzakelijk is.

Badbevalling
Indien je geen medische indicatie hebt, of om een andere medische reden aan het bed gebonden bent, is er ook de mogelijkheid om te kiezen voor een bevalling in het water.


Minimale benodigdheden
Kraampakket
De laatste tijd hebben wij gemerkt dat de kant en klare kraampakketten, die jullie ontvangen van de verzekeringsmaatschappij, soms wat summier zijn samengesteld.

Wat minimaal aanwezig moet zijn (in het kraampakket):
- 10 onderleggers (liefst groot formaat)
- 1 kraammatras
- Beschermhoes / materiaal voor matras
- 2 pakjes kleine gaaskompressen
- 10 grote gaaskompressen
- 1 flesje alcohol
- 2 navelklemmen
- rolletje luiertape
- flesje handgel
- pompje handzeep
- 1 pak inlegluiers
- 2 pakken kraamverband

Verdere benodigdheden:
- rolletje toiletpapier
- 2 emmers
- 2 grote stevige vuilniszakken
- 2 metalen kruiken
- 10 heet gestreken, stofvrij verpakte hydrofiele luiers
- thermometer
- verbandwatten
- zaklamp of bouwlamp

Wat verder van praktisch belang is:
Houd al jouw medische gegevens bij elkaar in het praktijkboekje (ponskaartje, echoformulieren) en houd het bij de hand.
Dek de matras, zeker tijdens de bevalling af met een waterafstotende beschermhoes of met plastic. Dit plastic is meestal te vinden in het kraampakket. Denk hierbij ook aan de matras van je partner.
Goede verlichting en verwarming zijn noodzakelijk in de kamer waar je bevalt.
Zorg er tevens voor dat je het pakketje van minstens tien gestreken verpakte hydrofiele luiers bij de hand hebt.
Zorg dat het huis goed verlicht is, zodat wij het in het donker goed kunnen vinden (denk daarbij ook aan het huisnummer).
Het kraampakket krijg je rond 30 weken zwangerschap van je zorgverzekeraar thuisgestuurd indien je aanvullend verzekerd bent. Zorg dat je het kraampakket in de kamer hebt staan waar de bevalling gaat plaatsvinden.

Vul de kruiken met kokend water en leg ze vast in het kinderbedje. Zo kan het bedje lekker doorwarmen.

Omdat er soms situaties zijn dat je tijdens de bevalling opeens naar het ziekenhuis moet, is het van belang dat je de volgende zaken bij de hand hebt: 
1. Een koffertje of tas met kleding voor jou en je kindje, toiletartikelen en een fototoestel.
2. Legitimatiebewijs
3. Ponskaartje van het ziekenhuis
 Geboorteplan
Aan de hand van het door jullie zelf samengestelde geboorteplan proberen we tijdens de bevalling zoveel mogelijk rekening te houden met jullie persoonlijke wensen.