Gemmare verloskunde, wij bevallen.
Onze praktijk Zwangerschap De bevaling Na de bevalling Mamma Cafe Actueel
.
Borst- of flesvoeding?
.
Zwangerschap
KNOV keurmerk

Echoscopie

Wat is een echo?
Een echoscopie is een onderzoeksmethode waarbij gebruik wordt gemaakt van geluidsgolven. Met behulp van deze geluidsgolven kunnen afbeeldingen gemaakt worden van delen van het het menselijk lichaam. De meeste echo's kunnen via de buikwand gemaakt worden. Als dit niet mogelijk is, wordt de echo vaginaal verricht.


Er zijn verschillende soorten echo-onderzoeken:
Vroege echo’s
Echo termijn

Deze wordt ook wel een eerste trimester of  "12 weken echo" genoemd. Bij iedere zwangere maken wij, in onze praktijk, standaard deze echo.

Dan wordt er gekeken naar:
- De duur van de zwangerschap en de uitgerekende datum.
- Of de zwangerschap op dat moment intact is en er dus hartactie is.
- Of er sprake is van een eenling- of een meerlingzwangerschap.
Deze echo moet bij voorkeur plaats vinden tussen de 9 en 12 weken van de zwangerschap.
Voor de termijnecho is het handig om geen lege blaas te hebben.

Andere redenen
- Wanneer je helder rood bloedverlies hebt.
- Wanneer je voor deze zwangerschap een miskraam hebt gehad en
- Wanneer je een combinatietest wilt laten verrichten. De beste termijn hiervoor is rond de 9 à 11 weken.

Structureel echoscopisch onderzoek en (SEO) en geavanceerd echo-onderzoek.(GUO)
Het echo onderzoek, tussen de 18e en 21e week van de zwangerschap, heeft als doel om te beoordelen of de organen van jullie kind goed zijn aangelegd. Wanneer je tijdens je zwangerschap niet wilt weten of jullie kindje een afwijking heeft, doe je er verstandig aan dit onderzoek niet te laten verrichten.

SEO, de 20-weken echo
Iedere zwangere heeft de mogelijkheid om dit onderzoek te laten verrichten. Niet alle afwijkingen wordt herkend tijdens de SEO. Ook als het onderzoek een goede uitslag heeft opgeleverd, bestaat er nog een kans dat het kind toch een ernstige afwijking heeft. Verder komt voor dat er afwijkende beelden worden gezien die geen direct medische consequenties hebben, mogelijk dat deze vanzelf verdwijnen. Dit kan veel onrust teweeg brengen.
Wij participeren samen met de gynaecologen, in het regionale screeningscentrum "Inzicht" in het multicare centrum in Almelo, om zo de zorg met betrekking tot deze 20-weken echo kwalitatief goed, efficiënt en met snelle doorverwijzing te kunnen regelen. www.inzichtalmelo.nl

Duur van onderzoek
Dit onderzoek duurt ongeveer 30-45 minuten en wordt uitwendig gemaakt.

GUO
Dit onderzoek wordt uitgevoerd wanneer er een afwijking tijdens de SEO wordt gezien of wanneer in jullie familie bepaalde aandoeningen voorkomen. Dit onderzoek wordt uitgevoerd in speciale, derdelijns centra. zie verder: www.prenatalescreening.nl  


Echo op indicatie:

Ligging van de placenta

Bij helderrood bloedverlies, later in de zwangerschap, kan een echo ons vertellen of de nageboorte op een ongunstige plaats in de baarmoeder ligt.

Groeiecho in de 2e lijn op spreekuur van de gynaecoloog:
Wanneer met uitwendig onderzoek het kindje heel klein of heel groot aanvoelt en echoschopisch hebben we dit bevestigd dan zal soms een uitgebreider echoscopisch onderzoek plaatsvinden in het ziekenhuis.

Ligging van de placenta
Bij helderrood bloedverlies, later in de zwangerschap, kan een echo ons vertellen of de nageboorte op een ongunstige plaats in de baarmoeder ligt.


Medische echo's die wij op de praktijk bij iedere zwangere doen:

De groeiecho bij 30/33 weken
Bij iedere zwangere zal rond deze tijd echoschopisch bevestigd worden van wat wij met uitwendig onderzoek hebben gevonden. De maten van de baby zal dan in de groeicurve geplaatst worden.

De liggingsecho bij 36/38 weken.
Altijd zullen we 2 á 3 weken voor de uitgetelde datum met de echo een bevestiging willen hebben van de ligging van het kindje: meestal zal het gaan om een hoofd- of stuitligging.


Echo's, niet om medische redenen:

3D echo


Binnen onze praktijk bestaat de mogelijkheid om een 3D echo te laten maken. Deze echo heeft geen medische basis en wordt in de praktijk uitsluitend op eigen verzoek verricht. Bij voorkeur wordt deze echo gemaakt tussen 24 en 30 weken zwangerschap. De kosten voor een 3D-echo bedragen € 75,-.
Je hoeft niet ingeschreven te staan bij onze praktijk voor het maken van een 3D echo.
Omdat het nog steeds niet helemaal helder is wat de consequenties van (langdurig) echo-onderzoek zijn op korte en langere termijn, zullen we het onderzoek beperken tot maximaal 45 minuten.
Je kunt hier meer over lezen op www.bmus.org3D echo
Als je tussen de 24 en 30 weken zwanger bent, kun je in onze praktijk een 3D echo laten maken. De kosten bedragen €  75,-.

De mogelijkheid tot het maken van een echo is altijd aanwezig tijdens een normale zwangerschapscontrole. We zullen, na veel jaren van ervaring, vertrouwen op wat wij met onze handen voelen; soms echter kan de echo als aanvullend onderzoek een meerwaarde zijn en zullen we dit zeker niet nalaten.
Rond 36 weken zal er een liggingsecho plaatsvinden, waarbij gekeken wordt of het hoofdje inderdaad beneden ligt.

Speciaal echospreekuur voor de niet medische echo
zie voor meer info onder actueel/laatste nieuws