Gemmare verloskunde, wij bevallen.
Onze praktijk Zwangerschap De bevaling Na de bevalling Mamma Cafe Actueel
.
Borst- of flesvoeding?
.
Zwangerschap
KNOV keurmerk

Een miskraam

Wat is een miskraam?
Een miskraam is het verlies van een niet-levensvatbare vrucht. In de meeste gevallen vindt een miskraam plaats in de eerste 12 weken van de zwangerschap.

Bloedverlies en een miskraam
Dikwijls is vaginaal bloedverlies een van de eerste verschijnselen van een miskraam. Dit kan variëren van donker bruin tot helder rood bloedverlies. Bloedverlies wil niet zeggen dat de zwangerschap zeker in een miskraam eindigt. In ongeveer de helft van de gevallen van bloedverlies treedt werkelijk een miskraam op; in de overige gevallen heeft het bloedverlies een andere oorzaak.

Wat te doen bij bloedverlies
Je kunt ons altijd op de hoogte brengen, echter bij matig bloedverlies kunnen we in eerste instantie, medisch gezien, weinig voor je betekenen. Hoe moeilijk dit ook is, je kunt alleen maar afwachten. Het bloedverlies kan stoppen; een oorzaak kan dan meestal niet achterhaald worden. Indien het bloedverlies binnen een week niet stopt of de hoeveelheid bloedverlies ernstig toeneemt moet je (opnieuw) contact met ons opnemen. Dit geldt ook indien je ernstige pijnklachten krijgt.

Meerwaarde van echo-onderzoek bij bloedverlies
Begrijpelijk is dat je direct wilt weten of de zwangerschap nog intact is. Bij een hele jonge zwangerschap (jonger dan 8 weken ) heeft echoscopie weinig zin. Een ander probleem van de echo is dat het een momentopname is. Het zegt dus niets over het verdere verloop van de zwangerschap. Het is raadzaam je dit te realiseren als er toch echo-onderzoek plaatsvindt. Wanneer het bloedverlies langer dan een week aanhoudt, kan het wel zinnig zijn om een echoscopisch onderzoek te verrichten. Neem dan in ieder geval contact met ons op.

Wanneer bloedverlies overgaat in een miskraam
Meestal komt een miskraam na een eerste bloedverlies binnen een aantal dagen op gang, maar soms duurt dit een paar weken. Het kan dan zijn dat je hevige buikkrampen en meer bloedverlies ( de hoeveelheid van een flinke menstruatie) krijgt. Dit is niet verontrustend. Voor de buikpijn kun je paracetamol gebruiken.

Na enkele uren wordt het vruchtzakje uit de baarmoeder gedreven. De miskraam heeft dan plaatsgevonden. De pijn verdwijnt vrijwel direct na een miskraam die normaal verloopt. Het bloedverlies vermindert snel en is vergelijkbaar met de laatste dagen van een menstruatie.

Echter indien je zeer royaal bloed verliest, neiging hebt tot flauwvallen of je je niet lekker gaat voelen, bel ons dan direct. Ook indien je koorts ( > 38C) krijgt, tijdens of na een miskraam, moet je ons op de hoogte stellen.

Wat te doen na een miskraam?
Wanneer het bloedverlies binnen een week stopt is het waarschijnlijk dat de miskraam volledig is geweest. Jouw lichaam heeft het ‘vruchtje’ in zijn geheel uitgestoten. Twee weken na de miskraam kan dit met een echo bevestigd worden. Maak hiervoor een afspraak met ons. Bij aanhoudende klachten zoals krampende pijnen en /of zeer fors bloedverlies kan dit wijzen op een incomplete miskraam. Een verder onderzoek is dan noodzakelijk.

Emotioneel herstel
Na een miskraam kan je nog best een moeilijke tijd hebben. Verdriet, schuldgevoelens, ongeloof, boosheid en een gevoel van leegte zijn veel voorkomende emoties. Het is moeilijk aan te geven hoeveel tijd hiervoor nodig is. Schuldgevoelens zijn bijna nooit terecht. Het is verstandig te praten over jouw gevoelens met je partner, familie, vrienden of arts.

Voor verder informatie zie: www.nvog.nl