Gemmare verloskunde, wij bevallen.
Onze praktijk Zwangerschap De bevaling Na de bevalling Mamma Cafe Actueel
.
Borst- of flesvoeding?
.
Zwangerschap
KNOV keurmerk

Prenatale diagnostiek (PND)

Diagnostische testen

Doel
Om met zekerheid vast te stellen of een ongeboren baby een normaal chromosomen patroon heeft is een invasieve diagnostische test noodzakelijk. Diagnostische testen zijn de vruchtwaterpunktie en de vlokkentest. Hierbij wordt een diagnose gesteld. Je komt hiervoor in aanmerking, wanneer er bij de screeningstest (PNS) een verhoogde kans is geconstateerd en in sommige gevallen ook indien er bij jou, je partner of in de familie erfelijke afwijkingen voorkomen.

Vlokkentest
De vlokkentest wordt verricht tussen de 11e en 14e week van de zwangerschap waarbij met behulp van een dunne naald meestal via de buikwand van de moeder een kleine hoeveelheid placentaweefsel (vlokken) wordt afgenomen. De uitslag van de vlokkentest is na ongeveer twee weken bekend.

Vruchtwaterpunctie
Een vruchtwaterpunctie kan vanaf de vijftiende week van de zwangerschap worden uitgevoerd. Bij de vruchtwaterpunctie wordt er met behulp van een dunne naald door de buikwand van de moeder, ongeveer 15 ml vruchtwater uit de baarmoeder afgenomen. De uitslag van de vruchtwaterpunctie is na ongeveer drie weken bekend.

Zowel bij de vlokkentest als bij de vruchtwaterpunctie wordt weefsel verkregen met dezelfde genetische samenstelling als van de baby. Dit geeft de mogelijkheid de chromosomen van de baby in detail te kunnen onderzoeken. Het risico van beide onderzoeken is dat zij een miskraam kunnen veroorzaken, zelfs wanneer de baby geheel gezond is. Het risico op een miskraam ligt rond een 0,5 en 1 %.

Voor verdere informatie zie: http://deverloskundige.nl/zwangerschap/subtekstpagina/41/vruchtwaterpunctie/