Gemmare verloskunde, wij bevallen.
Onze praktijk Zwangerschap De bevaling Na de bevalling Mamma Cafe Actueel
.
Borst- of flesvoeding?
.
Zwangerschap
KNOV keurmerk

Prenatale screening (PNS)

Combinatietest

Met de zogeheten combinatietest wordt vroeg in de zwangerschap onderzocht of er een verhoogde kans is dat je kind Downsyndroom heeft. Tijdens de eerste controle bespreken we met je wat de combinatietest inhoudt.

De test bestaat uit een combinatie van 2 onderzoeken:

  • een bloedonderzoek tussen de 9 en 14 weken zwangerschap;

  • een nekplooimeting bij de baby

Dit gebeurt met een echo die gemaakt wordt in de periode van 11 tot 14 weken zwangerschap. Bij dit onderzoek wordt de dikte van de nekplooi van de baby gemeten. De nekplooi is een dun vochtlaagje onder de huid in de nek. Hoe dikker de nekplooi, hoe groter de kans is dat de baby Downsyndroom heeft.

Het onderzoek brengt geen risico’s met zich mee voor jou of je kind.

De uitslag is een kans

De uitslagen van de bloedtest en nekplooimeting, in combinatie met jouw leeftijd en de precieze duur van de zwangerschap, bepalen hoe groot de kans is op een kind met Downsyndroom. Het onderzoek geeft geen zekerheid. Naast de kans op Downsyndroom geeft de uitslag van de combinatietest ook informatie over de kans op Patausyndroom (trisomie 13) en Edwardssyndroom (trisomie 18). 

Vervolgonderzoek

Bij een verhoogde kans op een kind met Downsyndroom (1:200 of groter) kun je kiezen voor vervolgonderzoek om zekerheid te krijgen. Het vervolgonderzoek kan bestaan uit een: NIPT- test (bloedtest), vlokkentest of een vruchtwaterpunctie. Soms wordt een uitgebreide echo gedaan. Bij een vlokkentest en een vruchtwaterpunctie bestaat een kleine kans op een miskraam als gevolg van het onderzoek. Dit komt voor bij 3 tot 5 van de 1000 onderzoeken.Zie voor verdere infomatie:Boekentip:
"De upside van Down", door Eva Snoijink.
(Evt ook te leen bij ons).